spell check

LENČKOV VEČER 2022✅ V četrtek, 20. oktobra 2022, ob 18.00 vas vabimo na Lenčkov večer z naslovom Lepota Plečnikove zapuščine – ob 150 letnici rojstva velikega arhitekta, kjer nas bo gospod Janez Urh z besedo in sliko poskusil vzpodbuditi, da bi hodili okrog z odprtimi očmi ter odkrivali in občudovali lepoto Plečnikove zapuščine.

👨‍🏫 Janez Urh je po poklicu geodet. Plečnikova dela je kot ljubiteljski fotograf sistematično iskal po Sloveniji in tujini od leta 2007.

🔥 Vljudno vabljeni v Kulturno središče Stare Žiri! 🔥

#JožePlečnik #Žiri #JanezUrh #PlečnikovaZapuščina

OTVORITEV RAZSTAVE KLEKLJANE ČIPKE “ŠPICE” NA ŽIROVSKEM✅ V soboto, 3. decembra 2022, ob 17. uri, vas vljudno vabimo v Kulturno središče Stare Žiri, kjer bo potekala otvoritev stalne razstave Klekljane čipke, “špice” na Žirovskem.

📍 Kulturno središče Stare Žiri (Tabor 2, 4226 Žiri)

Več informacij o dogodku je na voljo ▶️ TUKAJ ◀️.

VEČER POEZIJE IN VINA✅ Vabljeni na večer akustične glasbe z Uršulo Ramoveš in Metodom Bankom ob pesmih iz Jazbecove grape Janeza Ramoveša.

✅ V petek, 2. decembra, ob 19.00 v Stari šoli v Žireh.

⚠️Vstopnice v predprodaji 10 evrov v Kocki v Žireh ali na prizorišču po 15 evrov.

🔥 Po koncertu pa nadaljujemo pri Lengarju s pokušino vin Tilia Estate vinarja in vinogradnika Matjaža Lemuta. ⚠️Konzumacija 10 evrov.

SLOVESNOST – DAN RUDOLFA MAISTRA✅ Priprave na osrednjo slovesnost ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra so v polnem teku.

✅ Vljudno vabljeni v torek, 22. novembra 2022, ob 18. uri v Športni dvorani v Žireh. 🤵Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

▶️ V kulturnem programu bodo nastopili: Orkester Slovenske vojske, solisti: Darja Švajger, Anja Zemljarič, Anton Habjan, Akademski pevski zbor Franceta Prešerna Kranj, učenci OŠ Žiri, mladi recitatorji in glasbena skupina Jesen. Prireditev bosta povezovala Karmen Strel in Andraž Kosmač.

MIHA NAGLIČ PREJEL DRŽAVNO ODLIKOVANJE✅ V sredo, 9. novembra 2022, je Miha Naglič iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje – medaljo za zasluge – za dolgoletno raziskovanje krajevne zgodovine in narodno pomembno vrednotenje lokalne kulturne dediščine🏅.

▶️ POVEZAVA DO FOTOGRAFIJ IN UTEMELJITVE ODLIKOVANJA

▶️ Člani Muzejskega društva Žiri našemu dolgoletnemu predsedniku iskreno čestitamo za odlikovanje in se zahvaljujemo za dolgoletno predsedovanje in delo v Muzejskem društvu Žiri, za urejanje in pisanje za Žirovski občasnik, za nepogrešljive zapise, s katerimi si Žirovce in Žiri postavil na slovenski kulturni zemljevid.

▶️ Dragi Miha, želimo ti veliko ustvarjalnih in zdravih let,

Alojz Demšar, predsednik Muzejskega društva Žiri

© Copyright Muzej Žiri - Muzej, Kolofon in PO, Admin